Van de Pas “Alles aan doen om net als Michael en Barney de top te halen”

benitovandepas2013Benito van de Pas verkeert in bloedvorm. Het begon in januari op de PDC Qualifying School waar hij op dag één meteen met een tourkaart vandoor ging. In de daaropvolgende periode boekte de jonge Nederlander aardig wat progressie. Hij plaatste zich voor de UK Open waar hij tot de laatste 64 kwam. Op de Pro Tour zette hij steeds betere resultaten neer, met als hoogtepunt het bereiken van de halve finale op de Players Championship 9 in Crawley.

Op de vierde en vijfde European Tour van het jaar kwam de Tilburger tot de laatste 16. Het vorig jaar wist Big Ben, zoals zijn bijnaam luidt, zich echter al in de kijker te zetten bij de PDC.  In zijn eerste Challenge Tour weekend zette hij meteen de toon door het twee keer tot de finale te schoppen. Op tour 7 werd van de Pas de runner-up, op tour 9 pakte hij de hoofdprijs. Dartfreakz maakte een babbeltje met het jong talent.

Allereerst willen we weten “waar hij de vorm vandaan haalt”. Volgens het 21-jarig talent heeft hij deze progressie onder andere te danken aan het feit dat hij bij de PDC lekker in zijn vel zit. Ook gaat het lekker op privé gebied, wat ook een belangrijke factor is. Om de goede resultaten te bereiken traint hij een aantal uur per dag, in het bijzonder op de finishes en dubbels. Van de Pas speelt met zijn personalised Benito van de Pas darts 23 gram.

Trainen doet Benito voornamelijk in zijn eentje en niet met andere spelers of met vrienden. Zo nu en dan oefent hij op de maandag wel met zijn nieuwe competitie team XtremeSport4. XtremeSport4 is ook zijn sponsor voor de European Tour, de Pro Tour wordt zelf door van de Pas bekostigd. Zijn gewonnen prijzengeld van de afgelopen Lakeside investeert hij namelijk in de PDC vloertoernooien. ‘Tot nu toe is dat een goede investering gebleken’ geeft Benito zelf aan.

Van de Pas denkt dat de top 64 dit jaar nog haalbaar is. Als hij de top 64 heeft bereikt, gaat hij voor de top 32 en dan zal de top 16 uiteraard het volgende doel zijn. Aan talent en vertrouwen ontbreekt het in elke geval niet om voor deze doelen te gaan. Ook zit het heel goed met de vorm. Op de Pro Tour heeft van de Pas toppers zoals Kim Huybrechts, Andy Hamilton, Mervyn King, Kevin Painter en Brendan Dolan het nakijken gegeven.

Het feit dat de jonge Nederlander al enkele ‘grote’ namen heeft kunnen verslaan, geeft ook veel vertrouwen, ook hebben deze prestaties meegeholpen aan zijn ontwikkeling. Ook laat hij zien goed bij de PDC mee te kunnen en in staat te zijn mooie dingen te laten zien. Plaatsing voor de Euroepan Championship 2014 en het wereldkampioenschap 2015 zijn vrijwel zeker.

Benito heeft ook op enkele toernooien gespeeld op de PDC Youth Tour 2014 maar heeft zich teruggetrokken van deze tour. Dit is een bewuste keus geweest. Ondanks hij de Youth Tour een goed en sterk toernooi vindt, besloot van de Pas niet meer in actie te komen op de jeugd toernooien.  ‘Ik ben ermee gestopt omdat het te veel werd. Ik wilde me focussen op de Pro Tour en European Tour en dat betaalt zich nu uit’.

Dartfreakz stelt een uitdagende vraag: Mensen denken dat jij, na Michael en Barney, wel DE toekomstige Nederlandse darter zou kunnen zijn. Hoe vind je dit? Van de Pas zegt: Altijd super om te horen. Ik voel me nu lekker bij de PDC en me niveau is flink aan het stijgen. Ik ga er alles aan doen om net als deze mannen de top te halen.

Op de vraag wat hem heeft doen besluiten om bij de PDC te gaan spelen, antwoordt de Tilburger: Bij de BDO begon ik me aan dingen te ergeren die mijn spel niet ten goede kwam en hierdoor was de keuze makkelijk gemaakt. Bij de PDC zijn dingen veel serieuzer en zo hoort het want het gaat om veel geld. Je wordt daar gewaardeerd want we zijn allemaal collega’s van elkaar. Ook kom ik bij de PDC beter tot mijn recht dan bij de BDO. Dat is gebleken uit mijn resultaten van de afgelopen weken.

In de tweede ronde van de afgelopen Gibraltar Darts Trophy wist van de Pas landgenoot en titelfavoriet Michael van Gerwen uit het toernooi te gooien. Dat hij de nummer één van de wereld en de huidige wereldkampioen heeft verslagen maakt niet uit. Het had elke tegenstander kunnen zijn. Het feit dat hij zijn niveau van de vloertoernooien naar het podium heeft meegenomen, vind van de Pas belangrijker. “Deze overwinning betekende heel veel voor mij omdat ik mijn niveau van de vloer nu op het podium heb meegenomen”.

In de volgende ronde verloor van de Pas maar nipt van James Wade. Door drie gemiste pijlen op tops kon ‘Big Ben’ de kwartfinale niet binnenwandelen. Hebben druk of zenuwen een rol gespeeld vroegen wij. Nee, helemaal niet geeft Benito aan. Ik had een super gevoel en nooit gedacht dat ik deze wedstrijd uit handen zou geven. Maar helaas ging tops er niet in. Je ziet wel dat 3 pijlen in de hand soms lastiger is dan een finish te gooien.

Maar als je de ET 5 had gewonnen, was je geplaatst voor de Matchplay. Baalde je heel erg na je verlies tegen Wade? Had er meer in gezeten? Hier was ik helemaal niet mee bezig. Ik was vooral bezig om me voor de kwartfinale te plaatsen wat me de week ervoor niet lukte. Achteraf baal je natuurlijk dat je 3 wedstrijdpijlen mist en hij het toernooi wint.

‘Big Ben’. Hoe kom je eigenlijk aan deze bijnaam? Tijdens de Zuiderduin afgelopen jaar heeft Richard Ashdown deze bijnaam voor me verzonnen. Op de opkomsten in Salzburg en Gibraltar werd ik opgeroepen als ‘Big Ben’ en dat vond ik wel gaaf! En als ik mij voor een tv toernooi plaats, zou ik met het nummer ‘Written in the Stars van Tinie Tempah’ opkomen. Deze heb ik sinds de European Tour in Salzburg.

Benito eindigt met: Bedankt Dartfreakz voor jullie interesse en wellicht tot de volgende keer!

Bron: http://www.dartfreakz.nl/blog/interviews/van-de-pas-alles-aan-doen-om-net-als-michael-en-barney-de-top-te-halen