In memoriam Valerie (Val) Maytum (1939-2016)

In memoriam Valerie (Val) Maytum (1939-2016)

Het is een droevige plicht om u namens de familie te laten weten dat op zondag 24 juli 2016, op de dag af exact drie jaar na haar echtgenoot Ron, één van de iconen uit de dartsport is overleden: Valerie Maytum (76) was jarenlang één van de boegbeelden voor het dames darten maar ook een ambassadrice voor de dartsport in Nederland in het algemeen.
Het is haast onmogelijk om precies aan te geven wat haar betekenis voor de dartsport in Nederland heeft betekend. Ze begon met darten vlak voordat ze met haar man Ron vanuit Engeland in 1980 naar Nederland emigreerde. Nog in Engeland won ze gelijk de eerste twee toernooien waar ze aan meedeed, Val bleek een natuurtalent. In Nederland stond het darten echter nog in de kinderschoenen, en op die manier werden Val en Ron de wegbereiders om de dartsport verder bekendheid te geven om zelf te kunnen blijven spelen. Samen met haar hele gezin was ze aanwezig toen de Brabantboel werd opgericht, een bond die zich dankzij hun inspanningen sindsdien heeft ontwikkeld tot een bond verspreid over het noordoosten van de provincie. Val was echter ook actief bij de RDB in Nijmegen, en in verschillende teams heeft ze haar competitiewedstrijden tot op hoge leeftijd kunnen spelen. Ergens in het jaar 2005 heeft ze de dartpijlen definitief opgeborgen toen het allemaal niet zo meer wilde lukken.
Niet alleen in de regio, maar zeker ook nationaal en internationaal wist Val haar sporen op het dartbord achter te laten: ze reeg de titels aan elkaar en won zo ongeveer alles wat er voor dames op dat moment te winnen was. Naast die vele titels koesterde Val vooral de vier hoogtepunten in haar carrière: de titel op de Dutch Open singles in 1987 en haar twee wereldtitels: singles in 1987 in Kopenhagen en koppels in 1993 in Las Vegas (met Francis Hoenselaar). Saillant detail was, dat die laatste titel behaald werd tegen een Engels team. Val was echter het meest trots op het feit dat ze de allereerste dame ter wereld was, die in een officiële wedstrijd een 9-darter wist te produceren (1993, Café Limburgia in Nijmegen) tijdens een RDB-competitiewedstrijd. Hoe uniek die prestatie was, blijkt wel uit het feit dat er sindsdien slechts 2 dames datzelfde feit wisten te herhalen. 
Competitiewedstrijden met Val, vergezeld door haar man Ron, werden vaak gespeeld in het typisch Engelse sfeertje: veel gezelligheid in de kroeg, ook altijd waardering voor goede prestaties van de tegenstanders en natuurlijk overal de aanwezigheid van een glas bier en meestal Val als winnares van de gespeelde wedstijdjes. Op latere leeftijd moest ze een bril opzetten om het bord nog scherp te kunnen zien, maar het was altijd oppassen als ze begon met “Oh dear, I forgot me glasses”, want dat was bijna altijd de inleiding tot een nederlaag – voor haar tegenstander wel te verstaan.
In het blad ‘Tops’ van de RDB stond in 2007 het laatste interview met Val, waarin ze met trots terugkeek op haar dartprestaties. Ze gaf echter ook duidelijk aan, dat ze eigenlijk te vroeg geboren werd: ze vond dat ze in het huidige dames-darten nog best mee had kunnen doen om de grote prijzen. In haar hoogtijdagen moest ze echter vaak genoegen nemen met een beker of een certificaat.
Velen zullen Valerie gaan missen: de ‘Grand Lady of Darts’ is er helaas niet meer. Namens alle kennissen, vrienden en darters wensen we de kinderen Maytum en verdere familieleden veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.
Klik hier voor de overlijdenskaart. 
L. Bakker, voorzitter BBDB

Wij verliezen met het overlijden van Valerie Maytum een fantastische vrouw en danken haar voor alles wat ze voor onze mooie dartssport betekend heeft. Onze gedachten gaan uit naar familie en vrienden. Wij wensen iedereen ontzettend veel sterkte toe. 

Namens de Nederlandse Darts Bond,
Het bestuur, bondskantoor en alle officials

Lees meer.. http://www.ndbdarts.nl/nieuws/ndb-nieuws/item/2334-valerie-maytum-overleden