Historie Lakeside: De stunt van Veenstra in 2016

Foto: David Gill Media

In aanloop naar de Lakeside World Darts Championship, dat gespeel zal worden van zaterdag 7 tot en met zondag 15 januari 2017, blikken we terug op opmerkelijke verhalen of prestaties. In deze editie aandacht voor het prachtige Lakeside-debuut van Richard Veenstra in 2016 dat strandde na een zinderende halve finale.
Aan de Frieseweg in Oldemarkt klapten honderden fans van Flyers hun handen stuk. Supporters van Richard Veenstra zijn op de zaterdag van de halve fianle naar dorpshuis Dalzicht aan de Frieseweg in Oldemarkt gekomen om hun dartsheld te steunen. Je kun er over de koppen lopen. In twee zalen, via twee grote schermen, kijken zo’n vijfhonderd mensen naar de verrichtingen van hun ‘stuntman’, die als ongeplaatste debutant de halve finale van het WK heeft bereikt.
Hieronder een verslag van maandag 11 januari 2016 dat gepubliceerd werd in de Leeuwarder Courant. Geschreven door Peter van der Meeren. 
Bescheiden jongen
Flyers – die bijnaam vond ijshockeyliefhebber Veenstra wel bij zijn achternaam passen – maakte vorig jaar vooral in zijn woonplaats Ossenzijl en het nabijgelegen Oldemarkt veel losgemaakt. “Het staat op z’n kop”, zegt Martijn Onstwedder, exploitant van Dalzicht en sponsor van Veenstra. “Darts was hier altijd wel populair, maar nu leeft het echt gigantisch. Iedereen gunt Richard dit succes, omdat het een rustige, bescheiden jongen is.” Onstwedder was erbij toen Veenstra voor de eerste keer zijn voet tegen de oche (drempel voor het dartsbord, red.) zette. “Richard voetbalde in het eerste van Oldemarkt en was best een goeie middenvelder. Maar toen kreeg hij last van een knie. We zijn daarna met een vriendenploeg gaan darten. We gingen vaak naar café De Karre in Tuk, waar mannenkoor Karrespoor ook is begonnen. In deze regio is een aardige competitie. Toen Richard steeds makkelijker 180-ers gooide, hebben we gezegd: je moet er serieus werk van gaan maken. Hij is echt een natuurtalent.”
Wat Veenstra kan, blijkt op het podium van de befaamde Lakeside-club in Frimley Green. Waar grote namen als Tony O’Shea, Martin Adams, Ted Hankey en Daryl Fitton sneuvelen, dendert Veenstra door. “Dit had niemand verwacht”, zegt Tjeerd de Lange, dorpsgenoot en beste vriend van de topdarter. Veenstra zelf ook niet, gezien het feit dat hij al voor de dag na zijn eerste partij de terugreis had geboekt. “Wij ook”, lacht De Lange. “We zijn met tien man geweest. Geweldige belevenis. Terug voor de halve finale? Nee, laat hem maar mooi zo doorgaan.”
Apetrots
“We konden op VIP-kaarten weer heen, maar je moet hem nu niet storen. Hij zit in een flow”, zegt de vader van Richard Veenstra, Arie. “En mijn vrouw heet Klarie. We zijn apetrots op die jongen. Moet je nagaan: hij doet dit pas een jaar of negen serieus.” Klarie Veenstra: “Als hij zijn kruisbanden niet had gescheurd, had Richard misschien nog wel gevoetbald, want daar had hij altijd veel schik in. Maar dit is ook geweldig. Moet je toch kijken hoe al die mensen meeleven.” De ouders van Richard Veenstra hebben ereplaatsen voor het enorme beeldscherm. Op tafel kartonnen 180-bordjes (souvenirs uit Frimley Green) en stukken taart. Daarop de beeltenis van hun zoon. “Van Boogaard, de plaatselijke bakker”, zegt Onstwedder. “Ze waren in een mum van tijd uitverkocht.”
Bierpot
Naast de taart een aardig stapeltje eurobiljetten. “Da’s uit de bierpot van Lakeside”, aldus de van een cola-beerenburg nippende Arie Veenstra. “Net voor Richard aan zijn eerste wedstrijd begon, hadden we zestig euro over. Dat geld hebben we op Richard ingezet. Wonnen we 180 euro mee en die maken we nu op!”
Flyers loopt ondertussen achter de feiten aan in zijn halve finale tegen Jeff Smith. De bebrilde Canadees wint de eerste set. Meteen vanaf het begin blijken de onderlinge verschillen klein, al is Smith iets vaster bij het gooien van de triples. Maar Veenstra komt op 1-1 en heeft de derde set voor het grijpen. Dalzicht valt stil als hun held zes opgelegde kansen voor de 2-1 voorsprong laat liggen en Smith met de derde set vertrekt.
“Maar je bent Richard niet zomaar kwijt”, weet De Lange. “Zijn focus op het podium is echt ongekend. Hij is zó kalm, zich zó bewust van waar hij mee bezig is. Dat heb ik nooit eerder bij hem gezien, maar ik weet waar het vandaan komt. Richard heeft hiervoor jaren keihard getraind. Vergis je niet: dit is niet zomaar wat. Dit is topsport. Lakeside bereik je niet alleen op talent.” Veenstra springt inderdaad weer achterop bij de Canadees. Mede door zijn tweede 180-er en een moeizame uitgooi via dubbel-2 wint hij de vierde set. Het wordt 2-3, Veenstra geeft geen krimp (3-3) en komt dan eindelijk op voorsprong. In Dalzicht gaat het dak er bijkans af als Flyers de zevende set pakt. Justin (6) en Youri (9) staan op hun stoelen te dansen. De zoontjes van Richard en Monique Veenstra zouden drie dagen logeren bij opa en oma Bosma in De Blesse, maar worden daar inmiddels al ruim een week verwend.
Sponsoren
“Ze zijn hartstikke trots”, weet de andere opa, Arie. Maar het is niet altijd makkelijk, zegt hij erbij. “Richard wil ook wel eens bij die jongens langs de lijn staan. Maar als je als darter de top wilt bereiken, ben je vaak op reis. Richard is vorig jaar achttien weekeindes in Engeland geweest en verder in nog wat landen. Die toernooien moet je spelen om Lakeside te bereiken. Gelukkig heeft hij sponsoren, anders kan het niet. Zijn baas Aquatec in Woudsend is ook geweldig, die sponsort hem met vrije dagen.”
Terwijl in Dalzicht stiekem wordt gedacht aan een finaleplaats voor Veenstra, maakt Smith 4-4. De zenuwen gieren iedereen door de keel, in Lakeside en Dalzicht. Veenstra ziet een pijl afketsen, heel Oldemarkt vloekt. Op het wedstrijdverloop is nauwelijks meer een pijl te trekken. Smith pakt de negende set, maar zijn opponent slaat keihard terug door drie legs op rij overtuigend te winnen: 5-5. Het gaat om zes gewonnen sets. De spanning aan de Frieseweg is om te snijden. Beide darters laten opgelegde kansen liggen. Het wordt 0-2 in legs, Smith mist een matchdart en op miraculeuze wijze maakt Veenstra opnieuw gelijk. Maar dan is de koek op, of beter: de Canadees is in deze fase beter. Hij gooit 180-ers alsof het niks is en beslist de zinderende partij door in tien darts vanaf 501 op 0 te komen.
Klaterene ovatie en 20.000 euro
Terwijl Veenstra op het Lakeside-podium het hoofd buigt, staan honderden fans in Dalzicht op voor een klaterende ovatie. “Hier krijg je toch kippenvel van?”, zegt moeder Klarie. “Wie had dit kunnen denken? Richard kan met opgeheven hoofd naar huis.” De darter uit Ossenzijl houdt aan zijn knappe WK-debuut ruim 20.000 euro over én het ticket voor de volgende keer. “Dan gaan we langer”, zegt vader Veenstra. Of zijn zoon door het succes zal veranderen? “Ben je gek! Richard is geen praatjesmaker. Hij gaat alleen nog maar harder trainen en zal de overstap naar de ‘grote PDC-jongens’ nog niet maken. En als hij wel naast zijn schoenen gaat lopen, zorgen wij er wel voor dat-ie ze vlug weer aantrekt!”
Als Europees kampioen op weg naar Lakeside 2017
Richard Veenstra was in september van dit jaar, tijdens de WDF Europe Cup Darts, de gevierde man. Hij won het single toernooi, het koppeltoernooi samen met Wesley Harms en de Overall titel met het Nederlands Team. In de eindstrijd van het singletoernooi was de 34-jarige Veenstra te sterk voor de regerend WDF wereldkampioen Jim Williams uit Wales. Hij won de hoogstaande finale uiteindelijk met  7-5. In de finale van het koppeltoernooi waren Richard Veenstra en Wesley Harms met 6-2 ter sterk voor het Schotse duo Montgomery en Soutar. Tijdens zijn eerste wedstrijd op de aankomende Lakeside zal Veenstra opnieuw gaan spelen tegen de Schot Ross Montgomery. Wij wensen Richard enorm veel succes! 
De NDB is aanwezig in Frimley Green om de Nederlandse deelnemers te begeleiden en hun verrichtingen te volgen. Alle informatie over de Lakeside 2017, zoals uitslagen, speelschema en Hall of Fame staan op onze toernooipagina. Dagelijks zal er een twitterfeed zijn met het laatste nieuws vanuit de Lakeside Country Club. Volg @NDBdarts dus zeker op twitter voor de laatste updates en nieuwtjes!

Lees meer.. http://www.ndbdarts.nl/nieuws/lakeside/item/2519-de-stunt-van-richard-veenstra-op-lakeside-2016