Bobby George even in ‘Tuborg’

Bobby_George_13TILBURG – Dartslegende Bobby George (67) bracht afgelopen weekend een bezoek aan Tilburg. De flamboyante Engelsman luisterde zaterdagavond 19 januari het jubileumfeest van de 30 jarige Tilburgse Darts Vereniging (TDV) op.

door Peter van Oirschot

De volksheld met z’n gouden ringen en kettingen mag zijn grootste successen dan wel geruime tijd achter zich hebben gelaten, Mister Glitter staat nog regelmatig in de schijnwerpers. Zo geeft George vaak demonstraties en maakt hij zijn opwachting voor promotiedoeleinden. Bovendien is hij commentator bij de BBC tijdens het officieuze Lakeside WK-dartstoernooi van de British Darts Organisation (BDO). Bobby George speelde verder diverse kleine filmrollen en is in eigen land een bekende tv-persoonlijkheid geworden.
Het optreden van de populaire Bobby George viel uiteraard in de smaak tijdens het TDV-feest bij Bet Kolen. De Engelsman kwam op zijn karakteristieke manier op, inclusief cape en kandelaar. Het uiterlijk vertoon kan niet verbergen, dat de kleurrijke entertainer nog altijd weet te schitteren met de pijlen, die hem in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in ons land de nodige faam brachten.

Sociale sport
Voorzover bekend bracht George zaterdag voor het eerst een bezoek aan Tilburg. “Als ik al een keer hier ben geweest, kan ik me dat in elk geval niet herinneren. Tilburg klinkt me wel bekend in de oren, maar dat komt waarschijnlijk omdat die naam zoveel op Tuborg lijkt. Maar ik ken wel wat darters die hier uit de buurt komen, zoals Mario Robbe, Willie van de Wiel en Benito van de Pas.”
Robert Francis George begon laat met darten, op zijn 29e pas, maar hij wist een imposante loopbaan op te bouwen met aansprekende resultaten. Hij legde bijvoorbeeld twee keer beslag op de tweede plaats tijdens Embassy WK-finales, de voorloper van het Lakeside-toernooi. Verder wist hij verschillende gerenommeerde toernooien op zijn naam te schrijven. Bobby George: “Ik hield vroeger meer van fysieke sporten. Ik maakte in het café kennis met darts. Op het eerste oog vond ik het maar niks, maar ik bleek aardig te kunnen gooien. Ik leerde al snel genieten van het spel en van het publiek. Darten is een erg sociale sport. De taal is internationaal en iedereen kan het speltype 501 spelen.”

Motorrijder
Volgens Bobby George is de dartsport nogal veranderd sinds zijn gloriedagen in de tachtiger en negentiger jaren. Het materiaal is sterk verbeterd en de tripels en dubbels op het dartbord zijn iets groter geworden. “Daardoor is het wat makkelijker geworden om een 180 te gooien”, zegt de Engelsman. “Verder is de mentaliteit van de spelers veranderd. In mijn tijd was het darten erg collegiaal en familiaal. Het klinkt misschien gek uit de mond van iemand die veel geld heeft verdiend aan de dartsport, maar geld speelt tegenwoordig een wel heel belangrijke rol. Als de sport teveel om geld draait, maakt dat soms veel kapot.” 
Sinds de doorbraak van Raymond van Barneveld heeft Nederland verschillende toppers voortgebracht. Eén van de favoriete dartsspelers van Bobby George is Brabander Michael van Gerwen. “Ik vind het leuk om naar hem te kijken. Hij toont zijn oprechte emoties en dat spreekt mij erg aan. Als het bij hem lukt, reageert hij vaak als een motorrijder die aan zijn stuur rukt. Grappig is dat.”

Passie
Bobby George is nog regelmatig op pad om evenementen als het jubileumfeest van de TDV op te luisteren. “Ik doe dat voor de fans, niet voor het geld. Het is dan een kwestie van to meet you, not to beat you. De mensen vinden het leuk.” Naast darten heeft de dartslegende nog een aantal passies. “Naast mijn vrouw Marie zijn dat vissen en het maken van handgemaakte dartborden. Verder vind ik het leuk om op het land te werken.”
Ritchie, de zoon van Bobby George, speelt ook darts op hoog niveau. Als jongetje van twee gooide hij al zijn eerste pijlen naar het dartbord. Na een tijdje gestopt te zijn, is George junior weer terug in het dartscircuit. Marie en Bobby George steunen hun zoon zoveel mogelijk, maar vinden dat Ritchie wel op eigen benen moet staan. “We hebben hem nooit gedwongen om te gaan darten”, zegt vader George. “Als klein jongetje volgde hij mij altijd op tv. Tijdens die toernooien probeerde hij verschillende darters te imiteren. Hij is een goede mix van Marie en mijzelf. Dat wil zeggen: hij heeft alle goede eigenschappen van Marie!”

Peter van Oirschot

Bron: Tilburge Koerier

Bobby_George

​